{"country":"spain","region":"","area":"","location":"","listing":"sale","property":"","price":"0-0","pricemin":0,"pricemax":0,"currency":"EUR","bed":"","bath":"","build":0,"plot":0,"terrace":0,"setting":"","pool":"","parking":"","garden":"","view":"","reduced":0,"feature":"","orientation":"","climate":"","security":"","category":"","export":-1,"pagesize":12,"own":0,"ownFirst":0,"reference":"","text":"","lanaguage":"no","sortType":0,"newDevelopment":null,"latest":0,"qid":"","pageno":1,"referencesale":null,"referenceshort":null,"referencelong":null,"referencerecent":null,"portfolioShowTitle":"false","portfolioOn":"fa-heart fa-portfolio","portfolioOff":"fa-heart-o fa-portfolio","portfolioOnTitle":"Fjern fra Favoritter","portfolioOffTitle":"Legg til Favoritter","thankYouPage":"","weatherLocation":"Marbella, ES","weatherUnit":"C","checkin":"","checkout":"","key":"cds-bd93da25-f134-4132-a326-cbd6945c4678"}
Costa del Sol

Costa del Sol – Málaga kysten

Solkysten er det norske uttrykket for Costa del Sol. Kysten strekker seg vestover langs middelhavskysten fra Nerja forbi Málaga by og bort mot grensen til Cádiz-provinsen.
Her finner vi også byer/områder som; Torre del mar, Velez Malaga, Rincon La Victoria, Torrox, Málaga by, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas Costa, La Cala de Mijas, Calahonda/Miraflores, Elviria/El Rosario, Marbella by, Puerto Bánus, San Pedro de Alcántara, Benahávis, Estepona, Manilva og Sotogrande.
Costa del Sol, som består kystbyer og småsamfunn, er kjent for fine strender med finkornet sand, det behagelige klimaet, flotte golfbaner, og et bredt utvalg av fornøyelsesparker/aktiviteter uansett hvor du velger å bo. Kyststripen ligger i regionen Andalucia, som dekker 17 % av landområdet i hele Spania.

Klima – Historie – Transport

Med en gjennomsnittstemperatur på 23 grader har Costa del Sol Europas beste klima. området er beskyttet av relativt høye fjell i ryggen langs kysten. Om senhøsten, vinteren og tidlig på våren er det her du finner de behageligste temperaturene,  og her solen skinner mest. Om sommeren øker temperaturen opp til nivået som er innerst i Middelhavet. Det er derfor ikke rart at det var i Torremolinos, like sørvest for Málaga, at masseturismen startet på 1950-tallet. Siden charterferien ble født har Costa del Sol vært skandinavenes reisefavoritt.


Costa de Sol er et av Europas mest etablerte ferieområder, ved siden av Kanariøyene og Mallorca. Den største internasjonale flyplassen er Málaga airport, som er Spanias tredje største. Flyplassen registrerte en økning på 5,7 prosent med reisende fra Norge i 2017 i følge Turismo Costa del Sol. Det privilegerte klimaet med milde vintrer, varme somrer og  godt over 300 soldager i året er de viktigste faktorene for nordboerne, når de velger solkysten som et ideelt reisealternativ eller fast/delvis bosettelse.

Promenade

På de endeløse strendene er det mange muligheter for å leie strandstoler og parasoller. Vannet er turkist, klart og innbydende. Perfekt for å kjøle seg ned i den stekende solen. Det er ikke spesielt langgrunt, men likevel barnevennlig.
På solkysten bor det rundt en million innbyggere inkludert nærmere 300.000 turister. Som enten eier eller leier leiligheter/eneboliger året rundt.

Det andalusiske kjøkkenet er også en opplevelse i seg selv, der olivenoljen og hvitløken har en sikker plass, på lik linje med de mange gode vinene.
Costa del Sol har noen av de flotteste golfbanene i Europa og mange av disse holder meget høy internasjonal standard. Med over 60 førsteklasses golfbaner i området å velge mellom, er dette et paradis for golfere.
Mellom byene Fuengirola – Torremolinos – Malaga går det tog. Toget går ikke til Marbella og Estepona, men bussnettet er velutviklet.

Historie

Tidligere besto kysten av små, rolige fiskerlandsbyer, men regionen ble totalt forandret i siste halvdel av det 20. århundre. Området er nå et verdensberømt turistområde med et nesten sammenhengende belte av bosettinger og turistområder langs hele kystlinjen.
Det har vært bosettinger i regionen fra bronsealderen, og området har vært under fremmed styre fra ulike kulturer som fønikerne, kartagenerne, romerne, vandalene, vestgoterne og maurerne, før Reconquista. Området besto opprinnelig av fiskerlandsbyer, men ble oppdaget av turistnæringen på 1950-tallet og har siden vært et populært reisemål for utenlandske turister, ikke bare på grunn av sine strender, men turistkulturen generelt. Málaga by blir nå betraktet som det «nye» Barcelona og er den byen i Spania med flest museer.

En av strendene på Costa del Sol
En av strendene på Costa del Sol
Benahávis village
Benahávis village