{"country":"spain","region":"","area":"","location":"","listing":"sale","property":"","price":"0-0","pricemin":0,"pricemax":0,"currency":"EUR","bed":"","bath":"","build":0,"plot":0,"terrace":0,"setting":"","pool":"","parking":"","garden":"","view":"","reduced":0,"feature":"","orientation":"","climate":"","security":"","category":"","export":-1,"pagesize":12,"own":0,"ownFirst":0,"reference":"","text":"","lanaguage":"no","sortType":0,"newDevelopment":null,"latest":0,"qid":"","pageno":1,"referencesale":null,"referenceshort":null,"referencelong":null,"referencerecent":null,"portfolioShowTitle":"false","portfolioOn":"fa-heart fa-portfolio","portfolioOff":"fa-heart-o fa-portfolio","portfolioOnTitle":"Fjern fra Favoritter","portfolioOffTitle":"Legg til Favoritter","thankYouPage":"","weatherLocation":"Marbella, ES","weatherUnit":"C","checkin":"","checkout":"","key":"cds-bd93da25-f134-4132-a326-cbd6945c4678"}
Ronda

Puente Nuevo
Puente Nuevo
Bygget Mellom 1759 - 1793
Bygget Mellom 1759 - 1793

Ronda er et unikt område her i Málaga – Andalucia. Fjellområdet ligger i en høyde på mellom 750 og 1000 meter. Det er kombinasjonen av det varme høylandsklimaet ved Middelhavet og de sterkere kjøligere atlantiske påvirkninger som gjør Ronda´s vin så unik. Dagtemperaturer i modningsperioden i denne regionen er konsekvent høye, mens om natten kan det bli veldig kaldt. Denne temperaturkontrasten gir «hviletid» for vinrankene og tillater surhet og kompleksitet å utvikle seg i druen; Som igjen fører til den unike smaken som Ronda´s viner er berømt for.

Området var en «vin-villmark» for ikke så lenge siden. Nå har de vakre, grønne dalene nær den sjarmerende byen Ronda de siste tiår blitt en bemerkelsesverdig produsent av hvit, rosé, og spesielt rødvin. Her finner du ikke de søte muscatelene til Málage og Manilva, men en produsent av vanlige viner som vokser i rykte under D.O-banneret til Sierras de Málaga – eller Malaga-fjellkjeden. Bodegas´ene i Ronda blir stadig verdsatt for deres kvalitet, og i tillegg er en betydelig andel av vindyrkere i området klassifisert som «organisk».

Ronda´s viner

De vakre, grønne daler nær Ronda har de siste tiårene blitt en bemerkelsesverdig produsent av hvitvin, rosévin, men spesielt rødvin.
For ikke lenge siden kom spanske hvite fra Rueda, røde fra Rioja eller Ribera del Duero og sherry fra Jerez de la Frontera i Cádiz provinsen. Den eneste vinen som denne regionen var kjent for, var Málaga Dulce, en søt dessertvin som er typisk for fjellene nord for provinshovedstaden. Eksporten var en gang hovedvirksomheten i provinsen, men mens muscatel fortsatt er fremstilt for det innenlandske og internasjonale markedet, blir Málaga stadig mer kjent som en annen type vinregion.

Organiske pionérer

Bodega
Bodega

Økologisk vin er fortsatt ikke helt vanlig og har ennå ikke vært i stand til å overta markedet, men en «nisje» sektor vokser i betydning og markedsandel hele tiden. Dette er ikke overraskende når du vurderer fordelene det tilbyr – inkludert bærekraftig, miljøvennlig dyrking som er kjemisk fri, og som i stedet for plantevernmidler, benytter naturlig ugress plantet i furene mellom vinrankene som tiltrekker seg insekter bort fra avlingen. Ved å være dekket av tørkebestandig ugress, er furene mindre utsatt for overoppheting, frost og jorderosjon.

Og for oss forbrukere er nettopp det den store fordelen, da ikke lider av «hangover» når du har tatt ett, to eller 3 glass for mye. Dette fordi økologiske og spesielt naturlig dyrkede viner er nesten fri for tanniner og fosfater som forårsaker fryktelig dehydrering og andre «dagen etter» symptomer.

Mange vinelskere mener at dette er prisen du betaler for de beste kvalitetsvinene, og mens mange av de beste prisbelønte årgangene fremdeles er «konvensjonelt» voksne, er det flere og flere økologiske viner som vinner internasjonale priser og høster anerkjennelse.

Dette gjelder også for Ronda, hvor bodegas´er som Schatz, Vetas, Kieninger, Descalzos Viejos, Samsara, Doña Felisa Chinchilla, Vilora Lagarejo, Joaquin Fernández og mange andre viser at bærekraftig, økologisk vin kan måle seg med det aller beste, mest raffinerte og deilige årganger som er tilgjengelige på markedet i dag. Neste gang du er i Ronda, kom deg ut i de vakre grønne åsene og besøk en bodega for personlig vinsmaking – Vi garanterer et smakfullt minne.

 
 
 
 
 
 

Litt fakta og historie

Fra Ronda til Málaga by, er det cirka 100 km, og byen ligger på en høyslette på cirka 750 m.o.h. Byen blir delt i to av en canyon. Den 120 meter dype kløften El Tajo («Hugget») med en tilhørende liten elv, skiller den eldre, mauriske bydelen La Ciudad fra den yngre El Mercadillo.

Det finnes 3 broer over denne kløften, Puente Nuevo fra 1793, Puente Viejo (Puente de la Mina) fra 1616 og Puente árabe (Puente de San Miguel) fra romertiden. Puente Nuevo er vakker og utsikten over kløften er spektakulær. Dette er den viktigste grunnen til at Ronda er en svært populær turistby på alle tider av året. Både Ernest Heminway og Orson Welles tilbrakte i sin tid store tidsperioder i denne byen, noe som også er med på å trekke turister hit.

I Ronda finner man også Plaza de Toros, den eldste tyrefekterarenaen i Spania som fortsatt er i bruk, og ble bygget i neoklassisk stil i 1784 av arkitekten José Martin de Aldehuela som også designet broen Puento Nuevo.

Innbyggertall: 35 836 (2006)
Areal: 477,49 km²